Wanneer een woning verkopen na overlijden?

Een plotseling overlijden overvalt veel mensen. Een lastige periode waarbij er helaas veel geregeld moet worden. Zoals het ontruimen van de woning. Maar ook het verkopen van de woning. 
En hoeveel tijd heeft u daarvoor? 

Wanneer moet een woning in de verkoop?

Er is hierover veel onjuiste informatie op Internet te vinden. Zo zou een woning binnen 8 maanden verkocht moeten worden. Iedere notaris kan u vertellen dat dit niet juist is! Wij ontruimen met enige regelmaat bij klanten wiens woning langer te koop staat. Bijvoorbeeld omdat het om een grote woning gaat waarbij de erfgenamen graag rustig de inboedel willen uitzoeken. 

Ook komen wij met woningontruimingen in situaties dat er sprake is van zogenaamde hoarder woningen. Soms zelfs I.c.m. een schoonmaak na overlijden. Dit soort situaties kunnen erg ingrijpend zijn en voor de nabestaanden meer tijd vragen om de eventuele verkoop van de woning af te handelen. 
 

Wanneer moet de woning dan wel in de verkoop?

Dat is helemaal aan u. Er zijn woningen die na jaren nog niet verkocht zijn. 
Waar komt dan het verhaal vandaan dat een woning na 8 maanden na overlijden verkocht moet worden? Na 8 maanden gaat u erfbelasting betalen. Echter u kunt uitstel van betaling aanvragen. Dan is er wel rente verschuldigt over het openstaande bedrag. 

Vrijstelling van de erfbelasting?

Er hoeft niet altijd erfbelasting betaald te worden. Dit heeft te maken met de zogenaamde regels omtrent vrijstelling. Hierdoor hoeft het helemaal niet erg te zijn dat het wat langer duurt voordat uw koopwoning verkocht wordt. Ook ligt er dan veel minder druk op een eventuele ontruiming van de woning. Kijk of u vrijstelling kunt krijgen op de website van de belastingdienst. 

Bent u verplicht om de woning als onderdeel van de erfenis te accepteren?

Deze vraag wordt nogal eens aan ons gesteld. 
U kunt een erfenis zuiver aanvraarden, beneficiar aanvraarden of verwerpen Als u in de bijstand of een shuldhulptraject zit mag u dat niet altijd zelf beslissen. Of er gelden andere regels Neem in dat geval zo snel mogelijk contact op met uw contactpersoon.  
De woning zal verkocht moeten worden, of u nu de erfenis zuiver aanvaart, beneficiar of de erfenis verwerpt. De verkoop van de woning staat daar wat dat betreft los van. 

Woning ontruimen na overlijden

Is er sprake van de verkoop van een woning na overlijden? Zorg dan dat u voordat u het huis leeg laat halen na overlijden een goed overzicht krijgt van de inboedel. Van spullen die u graag wil bewaren of bijvoorbeeld wil schenken. Zorg ook dat er goede afspraken worden gemaakt over de verdeling van de inboedel bij een verkoop van de woning na overlijden. Soms kan het verstandig zijn om, op wat items die emotionele waarde hebben na, alles te schenken. Dit kan voorkomen dat er discussie ontstaat over de verdeling van een inboedel na overlijden. Ook kunt u alle waardevolle spullen veilen, bijvoorbeeld op een veilingsite als Catawiki. Vervolgens verdeelt u de opbrengsten over de erfgenamen. 

Vragen?

Bel of mail onze ontruimingsexpert Ron Slaats.