Huis leeghalen na overlijden: wie is verantwoordelijk?

Het overlijden van een dierbare is een verdrietige gebeurtenis. En alsof uw verdriet niet genoeg is moet u vaak ook een hele hoop regelen. Denk aan de uitvaart, de verzekeringen. En niet te vergeten: het opruimen van het huis van uw naaste. Het leegmaken van de woning van uw naaste en het uitzoeken van de spullen brengt mooie herinneringen met zich mee, maar ook het gevoel van gemis. Heel begrijpelijk dat het u allemaal overspoelt. Maar wie is er eigenlijk verantwoordelijk voor een woningontruiming na overlijden?

Wie is verantwoordelijk?

De wet legt nergens expliciet vast dat erfgenamen de verplichting hebben om een huis leeg te halen. De verantwoordelijkheid hangt volledig af van de manier waarop de erfenis wordt aanvaard of verworpen.
Na een overlijden gaan de bezittingen en schulden van de overledene over op de erfgenamen, maar alleen als zij de nalatenschap zuiver aanvaarden. Erfgenamen zijn dus niet automatisch verantwoordelijk voor de woningontruiming. Bij beneficiaire aanvaarding moet eerst de vereffeningsprocedure worden afgerond en bij verwerping zijn zij volledig vrijgesteld van verplichtingen. Dit is geregeld in het Burgerlijk Wetboek 4, artikelen 182 en 183.

Als uw naaste een testament heeft opgesteld, dan staat daarin zwart op wit wie de erfgenamen zijn en wat aan hen nagelaten wordt. De erfgenamen die zijn opgenomen in het testament zijn bij zuiver aanvaarden van de erfenis ook verantwoordelijk voor de ontruiming van het huis na overlijden. Dit geldt bij zuiver aanvaarden overigens ook voor een eventuele schoonmaak na overlijden.
Maar soms heeft iemand geen testament. In dat geval gelden de echtgenoot of geregistreerd partner en de bloedverwanten als wettelijke erfgenamen. Als eerst komen echtgenoten en kinderen in aanmerking als erfgenamen, daarna pas de ouders, broers en zussen. Als de overledene bijvoorbeeld een echtgenoot en twee kinderen achterlaat, dan erven zij allemaal één derde deel. En dan zijn zij dus ook voor één derde verantwoordelijk voor de huisontruiming na overlijden.

Erfenis verwerpen?

Er zijn mogelijkheden om de erfenis te verwerpen. Dit kan een ingewikkeld proces zijn. Het is belangrijk dat u hierover gedegen advies inwint. Met een relatief laag inkomen kunt u bijvoorbeeld terecht bij het juridisch loket. 

Hoeveel tijd heb ik om het huis leeg te halen?

Bent u een wettelijke erfgenaam van de overledene? Dan ligt de verantwoordelijkheid van de ontruiming na overlijden bij u en de andere erfgenamen. Vaak is er enige spoed met de ontruiming van een woning na overlijden. Wellicht wil de verhuurder de woning zo snel mogelijk terug, misschien is er sprake van een koopwoning met hypotheek en moet het huis spoedig verkocht worden. Of een kamer in een verpleegtehuis moet binnen 7 dagen leeg worden gehaald.
Als u verantwoordelijk bent voor ontruiming na overlijden, kan het raadzaam zijn een professioneel bedrijf zoals Margron in de arm te nemen.

Woonde uw naaste voor overlijden in een huurhuis, dan is het handig te controleren wanneer de huurovereenkomst ten einde loopt. Als er geen erfgenamen zijn die de huurovereenkomst willen of mogen aanhouden, dan stopt de huurovereenkomst aan het einde van de tweede maand na het overlijden van de huurder. Bij Margron kunnen we u meestal al binnen 48 uur helpen met de ontruiming.

Hoe gaat een woningontruiming in zijn werk?

Als u verantwoordelijk bent voor de ontruiming na overlijden, maar u kunt door alles wat er speelt of door andere omstandigheden niet zelf de ontruiming op u nemen, dan zijn wij er voor u. Allereerst stellen wij natuurlijk de spullen veilig die u dierbaar zijn. Mits dit van toepassing is op uw situatie. Wij kunnen deze spullen apart zetten of veilig meenemen naar een door u aangewezen locatie. Uw spullen komen door onze vakkundige werkwijze zonder kleerscheuren aan op de bestemming en worden betrouwbaar bewaard.

Als de belangrijke spullen netjes zijn opgeslagen, gaan wij over tot de andere spullen. Die spullen geven wij graag een tweede leven door ze te hergebruiken. Daarvoor werken wij o.a. samen met:

Dorcas: Hulp & ontwikkeling. Dorcas helpt mensen in nood met o.a. kleding. Kleding die de nabestaanden niet meer willen bewaren doneren wij aan Dorcas.
Balanszorg: Wonen met zorg. Balanszorg verbindt wonen en zorg met elkaar. Wij doneren overgebleven spullen aan deze instantie, zodat mensen die daar behoefte aan hebben daar gebruik van kunnen maken.
Kringloopwinkels. Spullen die nog in goede staat zijn maar die de nabestaanden niet willen bewaren geven wij aan kringloopwinkels. Zo worden de spullen niet verspild!
Weggeven aan studenten. Studenten hebben het vaak niet breed en bouwen dikwijls een flinke studieschuld op. Voor grote meubelen en andere spullen hebben zij niet altijd de middelen, daarom helpen wij hen graag met achtergebleven spullen.

Verder kunnen we vloeren verwijderen, gordijnrails verwijderen en verrichten we ook herstelwerkzaamheden. Wij zorgen dat het huis aan de opleveringseisen van de verhuurder voldoet!

Huis ontruimen na overlijden: wie is verantwoordelijk?

Als erfgenaam bent u aansprakelijk voor het huis leeghalen na overlijden. Bij Magron Woningontruiming willen wij een deel van deze verantwoordelijkheid van u overnemen, omdat wij als geen ander begrijpen dat het overlijden van een naaste veel verdriet, gemis en stress kan geven. Wij stellen uw dierbare spullen veilig en zorgen dat de woning volledig leeg wordt gehaald, zodat deze weer klaar is voor verkoop of verhuur. Wij zijn vaak al binnen 48 uur ter plaatse, dus aarzel niet en neem contact met ons op.

Wij werkten
o.a. al voor:

Vragen?

Bel of mail onze ontruimingsexpert Ron Slaats.