De 13 belangrijkste aandachtspunten bij een woningontruiming

Een woningontruiming. Of het nu gaat om een overlijden, een verhuizing naar een zorginstelling, of een vervuilde woning: elke situatie is anders, en roept vragen op. Wat kost het? Wie regelt het? En wat gebeurt er met de meubels?
We nemen alle belangrijke stappen uit handen: van het afvoeren van meubels tot het verwijderen van vloerbedekking en zelfs het schoonmaken van de woning.

Veelgestelde vragen over woningontruiming

Wat kost een woningontruiming?

De kosten zijn afhankelijk van de situatie. Denk aan de hoeveelheid inboedel, de bereikbaarheid van de woning (verdieping, lift, parkeergelegenheid), eventuele vervuiling en het soort afval. Ook speelt mee of er spullen kunnen worden geschonken, wat stortkosten verlaagt. Wij maken altijd een vrijblijvende offerte op maat, eventueel op basis van foto’s.

Wie is verantwoordelijk voor het leeghalen van een woning na overlijden?

In de meeste gevallen zijn de erfgenamen verantwoordelijk, afhankelijk van de manier waarop de erfenis is aanvaard. Bij zuivere aanvaarding nemen zij ook de verplichting tot ontruiming op zich. Meer uitleg vindt u in onze blog over verantwoordelijkheid bij ontruiming na overlijden.

Wat gebeurt er met de meubels en spullen?

Indien mogelijk doneren we bruikbare spullen aan kringloopwinkels of goede doelen. Wat niet meer bruikbaar is, voeren we gescheiden af via de milieustraat. Soms is opkoop mogelijk, zodat de waarde van de inboedel deels verrekend kan worden. Dit laatste bij bijzondere design spullen of met name kleinere antieke spullen. 

Hoeveel tijd heb ik om een woning leeg te halen?

Bij huurwoningen geldt vaak een termijn van 1 tot 2 maanden. Bij kamers in verzorgingshuizen is dit soms maar 7 dagen. Koopwoningen bieden meer flexibiliteit, al kan verkoopdruk tijdsdruk geven. Wij bieden ook spoedontruiming aan indien nodig.

Wordt de woning ook schoongemaakt?

Ja. Standaard leveren wij bezemschoon op, maar indien nodig verzorgen wij ook (specialistische) schoonmaak, bijvoorbeeld ter oplevering, na overlijden of bij vervuiling. Ook herstel van lichte schade is mogelijk, zodat de woning verhuur- of verkoopklaar wordt opgeleverd.

Verwijderen van vloerbedekking

Wij verwijderen tapijt, laminaat, zeil of andere vloeren indien gewenst of vereist. We kunnen ook lijmresten verwijderen. 

Verwijderen van behang of wanddecoratie

In overleg verwijderen we ook behang, stickers of wandbekleding wanneer dit nodig is voor oplevering.

Recycling met aandacht voor het klimaat

Bij Margron hechten we veel waarde aan duurzaamheid. Daarom zorgen we ervoor dat herbruikbare spullen niet onnodig worden weggegooid. Wat nog een tweede leven verdient, brengen we naar kringloopwinkels of goede doelen. Overige materialen worden gescheiden afgevoerd naar erkende milieustraten. Denk aan hout, metaal, elektronica of textiel. Zo beperken we afval en dragen we bij aan een circulaire economie. Ook kapotte apparaten of klein chemisch afval verwerken we verantwoord, met oog voor mens, dier en milieu.

Doneren aan goede doelen en circulair ondernemen

Bij een woningontruiming kijken we altijd wat er nog bruikbaar is. Meubels, kleding, keukenspullen of boeken die nog in goede staat zijn, gooien we niet zomaar weg. In plaats daarvan schenken we deze aan kringloopwinkels of lokale goede doelen, zodat ze een tweede leven krijgen bij mensen die ze goed kunnen gebruiken. Op deze manier voorkomen we verspilling en dragen we actief bij aan circulair ondernemen: een manier van werken waarbij hergebruik en duurzaamheid centraal staan. Dit verlaagt niet alleen de milieubelasting, maar ook de stortkosten voor u als opdrachtgever.

Verhuur- of verkoopklaar maken van de woning

Na het leeghalen van een woning is het belangrijk dat deze netjes en verzorgd wordt opgeleverd. Wij zorgen voor een bezemschoon resultaat of, indien nodig, een extra schoonmaak. Denk aan het verwijderen van vloerbedekking, herstellen van lichte schade of het weghalen van achtergebleven spullen. Bij woningen die snel opnieuw verhuurd of verkocht moeten worden, werken we nauwkeurig én efficiënt. Ook werken we samen met makelaars, verhuurders of woningcorporaties voor een vlotte overdracht.

Spoedontruimingen bij overlijden in verzorgingshuis of hospice

Bij overlijden in een verzorgingshuis, verpleeghuis of hospice geldt vaak een korte termijn voor ontruiming. Bij een kamer in eer verzorgingshuis meestal 7 dagen. Een kamer in een hospice vaak binnen 24 tot 72 uur . Nabestaanden zitten in een emotionele periode en hebben niet altijd tijd of ruimte om zelf alles te regelen. Margron neemt in zulke situaties de volledige ontruiming uit handen. We handelen snel, respectvol en volgens afspraak, zodat de kamer tijdig kan worden opgeleverd zonder extra zorgen voor de familie.

Schoonmaak na overlijden

Denk aan situaties waarin iemand langere tijd onopgemerkt in de woning heeft gelegen, er sprake is van lijkvocht en geurvorming. Margron is gespecialiseerd in het reinigen van een plaats lijkvinding en eventueel afvoeren van de aangedane inboedel. Met respect voor de overledene én de nabestaanden. We werken discreet, snel en met professionele middelen voor desinfectie en geurverwijdering. We verwijderen de bron van de geur en doen niet aan symptoombestrijding. 

Hulp bij een vervuilde woning

Een vervuilde woning ontstaat vaak door overmacht: lichamelijke of psychische problemen, ouderdom, verslaving of verzamelgedrag. In zulke situaties is schoonmaken of ontruimen geen gewone klus meer. Margron biedt hulp bij zwaar vervuilde woningen met een specialistisch team. Wij verwijderen afval, reinigen de ruimte grondig, zorgen voor veilige afvoer van besmette materialen en leveren de woning bezemschoon op. Of klaar voor herstel en renovatie. We werken met een bouwkundige die desgewenst in dit soort situaties kan adviseren. 

Vragen?

Bel of mail onze ontruimingsexpert Ron Slaats.